Hvor mye lån kan jeg få? 

Prøv vår boliglånskalkulator for å finne ut hvor mye du kan få i boliglån.

Dette vil vi se på for å vurdere hvor mye du kan få: 

  • Lønn – Som hovedregel kan du totalt låne opp til fem ganger inntekten din. 
  • Egenkapital – Du må ha minst 15 prosent egenkapital
  • Annen gjeld – All gjeld du har vil bli tatt med i beregningen
  • Betalingsvilje – Vi ser på hvordan det står til med økonomien ellers
Når du lurer på hvor mye du kan låne, er det viktig å forstå våre kriterier for å beregne låneevnen din. Når vi skal vurdere låneevnen din må vi forholde oss til utlånsforskriften. Dette er en forskrift laget av finansdepartementet som har som mål å bidra til å redusere den sterke veksten i boligpriser og gjelden i husholdningene. 

Hvor mange ganger inntekt kan man låne?

Utlånsforskriften sier at du som låntager kan låne totalt 5 ganger inntekten din. Dette gjelder alle typer lån inkludert kredittkort, studielån, billån og lignende. Tjener du 500 000 vil det si at du maksimalt kan låne 5 x 500 000 = 2 500 000 kr. 

Om dere er to som låner sammen teller begge inntektene. Hvis den ene tjener 450 000 og den andre 500 000 vil dere maksimalt kunne låne 4 750 000. 
Husk at all gjeld teller i beregningen. Har du for eksempel et kredittkort med en ramme på 20 000 kr vil det telle med i beregningen. Vår lånekalkulator gir deg en rask indikasjon på hvor mye du kan låne.

For å forstå låneevnen din bedre, må du se på inntekten din, eksisterende gjeld, og andre økonomiske forpliktelser under ett. Vi ønsker å sikre at du har økonomisk evne til å håndtere boliglånet over tid, og at du kan tåle at eksempelvis renten går opp, eller at priser på mat og annet du trenger i hverdagen blir dyrere. Slike prisøkninger vil kunne påvirke betalingsevnen din, og det må vi ta hensyn til i beregningen.  

Hvor mye egenkapital? 

Selv om du har en inntekt som sier at du kan låne et visst beløp må du også ha egenkapital. Egenkapital, den delen av boligens pris du selv finansierer, spiller en sentral rolle i lånegodkjenningen. Som en hovedregel må du ha minst 15 prosent egenkapital.

Betalingsvilje

Når vi har sett på inntekt og egenkapitalen din og gjort beregninger på hvor mye du i teorien kan låne, ser vi også på din betalingsvilje. Hvilke regninger har du ellers? Dersom du har inkassosaker og betalingsanmerkninger vil du som oftest ikke få lån. Ta kontakt med oss for å få hjelp til å rydde opp i økonomien, før du ønsker å søke om et lån. 

Vi ser på hele økonomien din for å vurdere om du er i stand til å betjene et boliglån. Dersom du har spart opp penger og vist at du har hatt en plan for lånet ditt, kan det telle positivt. Har du spart i BSU viser du at du har hatt en plan og at du evner å spare penger til en bolig. 

Hvor mye kan jeg låne uten egenkapital? 

Dersom du ikke har nok egenkapital, kan man be en annen person om å stille som kausjonist. 

En kausjonist er en som stiller som garanti til oss om å betale lånet ditt dersom du selv ikke er i stand til det. Ofte er det gjerne foreldre med eiendom, som er kausjonist i banken. Den som stiller som kausjonist legger da sin egen bolig som sikkerhet for ditt lån.  Dette kan for mange være en god løsning, men både du og kausjonisten bør tenke godt gjennom hva en slik avtale innebærer. Snakk med oss, så kan vi sammen se på hvilke muligheter du har for dette og hva det innebærer av fordeler og risiko. 

Boliglånskalkulator

For en mer nøyaktig estimering, kan du bruke vår boliglånskalkulator. Den gir deg et øyeblikksbilde av hvor mye du kan låne, basert på inntekt, egenkapital, og andre relevante faktorer. Å bruke en boliglånskalkulator gir deg ikke bare en pekepinn på lånebeløpet, men hjelper deg også med å forstå hvordan ulike faktorer påvirker låneevnen din. Du kan eksperimentere med forskjellige inntekter og egenkapitalbeløp for å se hvordan det påvirker det totale lånebeløpet.

Før du kan realisere boligdrømmen må du ha et finansieringsbevis på plass. Dette er viktig å ha før du kan by på drømmeboligen. 

Hvor mye kan jeg få?

Å kjøpe bolig er en stor beslutning, og å forstå hvor mye du kan låne er et viktig skritt i prosessen. Våre rådgivere gir deg ikke bare svar, men også verktøyene du trenger for å ta informerte beslutninger.

For mer informasjon og personlig veiledning, kan du ta en prat med oss. Vi er her for å hjelpe deg med å realisere boligdrømmene dine.

Husk at din boligdrøm kan være nærmere enn du tror. VI i Orkla Sparebank er her for å veilede deg gjennom hele prosessen. Ta kontakt med oss her.