Vi har samlet noen tips som både du og eiendommen din vil sette stor pris på i ettertid.

 • Sjekk taket og rens takrennene
  Har du sjekket taket etter vinteren? Er alle takstein hele? Dersom en takstein er sprukket eller mangler, bør du erstatte den så raskt som mulig for å unngå at skaden utvikler seg til å bli en dyr affære for lommeboken din. Snø og vinterstormer utsetter tak for mye slitasje. Både sprekker etter frostsprengning og takstein som siger gjør huset sårbart for vannlekkasjer, og må derfor sjekkes årlig. Og når du først har vendt blikket oppover kan det være smart å renske takrennene og rette de opp, dersom de er skadet eller har flyttet på seg etter vinterens herjinger. Har du flatt tak, bør du renske sluket slik at du er sikret for rask avrenning av vann.
 • Sjekk loft og kjeller for fukt 
  Er det skjolder på veggene eller taket? Svarer du ja her bør du kontakte fagfolk og utbedre problemet før det blir større.
 • Test stoppekrana 
  Når uhellet er ute og du må ta i bruk stoppekrana, er det veldig dumt om du da finner ut at krana sitter bom fast når du virkelig trenger å få stengt den. Vil du unngå omfattende vannskade, kan det være lurt å ta en funksjonstest. Vet du ikke hvor den er? Da anbefaler vi deg å finne ut det så snart du har lest denne setningen her.
 • Rens eller bytt filter
  I karantenetid er man mye inne. Å ha god luft og ventilasjon er derfor spesielt viktig i disse dager. De fleste luftvarmepumper har filtre man skal rense jevnlig. Dette er også viktig å gjøre for å opprettholde god ytelse på pumpen. Et rent eller nytt filter er også godt å ha i pollensesongen.
 • Rydd og vask 
  Nå har du endelig tid til å rydde i garasjen, på loftet, i kjelleren, i boder eller i klesskapet. Det kan være en dørstokkmil å begynne, men å legge bort vinterutstyr, kaste ting man ikke bruker lengre, restaurere gamle skatter og få en oversikt over hvilke verdier man faktisk har kan være bra for både hus, sinn og lommeboken din. Gi bort eller selg det du ikke bruker selv og skriv en liste over det du trenger. Når du har fått ryddet bort vinteren kan du kanskje klargjøre terrassen til sommeren og gi den en grundig vask eller malingsstrøk.
 • Brannøvelse med hele husstanden
  Med litt ekstra tid til overs kan det passe ypperlig med en brannøvelse i hjemmet ditt. Norsk Brannvernforening anbefaler alle å ha brannøvelse hjemme 1-2 ganger i året. Det aller fleste av oss har vært med på en eller annen form for brannøvelse via skole eller jobb. Men det er som regel hjemme vi oppholder oss mest, og der vi sover. Og vi vet at de fleste dødsbranner skjer i boliger. Sørg derfor for å ta en skikkelig brannøvelse med hele husstanden. 

Kilde: Huseiernes Landsforbund