For mange ungdommer kan konfirmasjonen være første gangen de opplever å ha mye penger mellom hendene. Hva skal konfirmanten bruke pengene på og hvordan få de til å vare lengst mulig? 

 

Våre forbrukerøkonomer Stian og Mari har noen gode tips på veien. 

Spar mest mulig, men det er lov til å unne seg noe man ønsker seg

Det er ingen tvil om at en nyrik 15-åring har interesse av å bruke litt av pengene fra konfirmasjonen på seg selv.
- Det er ikke unormalt og trenger heller ikke å være usunt. Det å kjøpe seg noe man har hatt lyst på en god stund kan være positivt, men det gjelder å ha kontroll på denne bruken, sier Stian Snøsen, forbrukerøkonom i Orkla Sparebank. - Men viktigst av alt er å lage en plan for hva pengene skal brukes til frem i tid. Konkrete mål for bruk av pengene vil gjøre det enklere å motstå fristelser og heller sette av dette til målrettet sparing, fortsetter han. 

Forbrukerøkonomene Mari og Stian

 

Stians tips:

Opprett kontoer hos oss med øremerkede formål og spar jevnt og trutt mot dette målet. Det vil da være vanskeligere å bruke pengene på noe annet, og det vil gi motivasjon til videre sparing mot målet.

3 tips til konfirmanten:

  1. Kjøp deg noe du har ønsket deg lenge, og spar resten
  2. Lag en plan for hva du skal bruke pengene på frem i tid
  3. Opprett kontoer med øremerkede formål og spar jevnt og trutt mot dette målet

Til foreldre
- Den viktigste gaven du som forelder kan gi er å ruste barnet til sin egen økonomiske framtid, sier Mari Muan, forbrukerøkonom i Orkla Sparebank. Del gjerne av egne erfaringer rundt pengebruk med barna. Snakk sammen om hvordan man kan og bør håndtere egen økonomi, samt viktigheten av sparing til tøffere tider, følger hun opp.

- Dagens ungdom har en spennende tid foran seg - om det skulle være investering i førerkort, snøscooter, ny PC eller lignende. Dette krever både penger og innsats, og begge disse kan tilrettelegges godt med å sette seg sparemål i god tid, følger Mari opp med. 

 

Maris tips
Lag en plan for hva pengene skal brukes til. Sett deg gjerne ned med foreldrene dine og bli enig om hva pengene skal brukes til. 

4 tips til hva foreldrene bør gjøre

  1. Vi anbefaler at foreldre til konfirmanter og ungdommer generelt tar en prat med ungdommen og finner ut av fremtidsplanene i fellesskap. Dette bør helst gjøres en stund før konfirmasjonsdagen, da det er lett å bli blendet av summen når pengene står på konto.
  2. Det er lett at pengene forsvinner til ingenting dersom man ikke har en plan for hvordan de skal brukes. I tillegg er det viktig å understreke at det ikke er summen konfirmantene får i gaver som er viktig - men hvilke valg som blir tatt i ettertid.
  3. Den viktigste gaven du som forelder kan gi er å ruste barnet til sin egen økonomiske framtid. Det essensielle her er gode og gjennomtenkte valg
  4. Trenger du tips og råd? Vi hjelper dere gjerne. Det finnes flere måter å spare på enn på vanlig bankkonto. Da er det bare å kontakte din rådgiver i banken for bistand og rådgivning rundt andre sparemåter :-)