Jula er en hyggelig høytid med god mat, omtanke, tid med familie og venner, og ikke 
minst gaver. For mange kan sistnevnte, i godt selskap med andre faktorer, gjøre juletiden til et økonomisk stressmoment som legger en demper på det høytiden faktisk handler om. Butikkene ønsker at vi skal bruke mer penger på julehandel, og samtidig går prisene rundt oss kraftig opp. Det betyr at vi må være smartere med disponering av julepengene. Her skal du få noen nøkkelpunkter å ta med inn i desember: 

 1. Førjulsbudsjett
  • Lag et budsjett for julehandelen, samt en liste over hvem du skal kjøpe gaver til. På denne måten vet du hva du har å bruke, samt hva som skal kjøpes inn og til hvem.  
 2. Tenk kreativt rundt julegaver
  • Jula handler i hovedsak om å glede andre, hvor mange ser på det som mer verdifullt med kvalitetstid sammen i stedet for å få mange gaver. Skal man kjøpe gaver kan man tenke kreativt ved å for eksempel kjøpe brukt, lage noe selv eller avtale gavefri jul for de voksne.  
 3. Halv skatt
  • I desember betaler du bare halv skatt. Forsøk å sette av det du får utbetalt ekstra til punktet under, så er du bedre forberedt om for eksempel vaskemaskinen ryker i februar.  
 4. Bufferkonto
  • Økonomien nullstiller seg dessverre ikke selv om vi entrer et nytt år. Husk derfor å sette av penger til en reservekonto til uforutsette utgifter som kan komme i 2024.
 5. Ikke bruk penger du ikke har
  • En av de vanligste fellene å gå i er å benytte kreditt for å komme i havn med julehandelen. For mange resulterer denne løsningen i å betale julegaver- og mat til langt ut på sommerhalvåret. Unngå kjøp av gaver på kreditt. Dette er den dyreste måten å kjøpe gaver på!  

Med fare for å bli oppfattet som 2023's svar på Grinchen lager vi disse tipsene i håp om at det gjør noens julefeiring enklere. Vi håper disse tipsene gjør at du kan gå tiden vi har i møte med noe lavere skuldre, og at du med disse grepene er bedre økonomisk rustet til å ta imot 2024.   

God jul fra oss ❤
 
Hilsen Mari og Stian. 

 

(Link: NHOs artikkel om julehandel